Renk Kodları Nedir? Renk Kodları Nelerdir?

Renk kodu, programlama dilinde bir rengin elde edilmesi amacıyla kullanılan sayı dizisi, harf kombinasyonu olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu kodlar HTML ile CSS gibi kodlama dillerine sahiptir. Belirli bir rengin tanımlanması amacıyla renk kodlarından yararlanılmaktadır. Renk kodları internet içerisindeki sayfaların arka plan rengi, yazı tipi, butonu gibi detayların renklerinin belirlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Söz konusu kodlamalar site içerisindeki renklerin daha uyumlu ve estetik görünmesine de yardımcı olmaktadır.

Pek çok kişi renk kodu nedir sorusunu sorarken renk kodlarının farklı iki formatının olduğu gözlemlenmektedir. Tasarımcıların, yazılımcıların yoğun bir biçimde kullandığı renk kodları RGB ile HEX kodu olarak kullanılmaktadır. RGB yani “Red-Green-Blue” formatı şeklinde acıkmaktadır. Türkçe karşılığıyla anlatmak gerekirse renk kodları kırmızı, yeşil ve mavi renklerinin yoğun olduğunu gösteren sayı dizisini temsil etmektedir. Örnek verecek olursak RGB koduyla “255,0,0” ya da Hex koduyla “#FF0000” kırmızı rengi yansıtmaktadır. renk yoğunluğu incelendiği zaman kırmızının daha yoğun olduğunu göstermektedir. RGB formatıyla benzerlik gösteren HEX yani Hexadecimal format, renklerin kodlanması amacıyla alt basamaklı sayı ve harf kombinasyonunu bir arada bulundurmaktadır.

Siteniz İçin Renk Kodlarının Önemi Nedir?

Renklerin önemsiz bir etken olduğunu düşünen pek çok insan bulunmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar insanların renklerden büyük oranda etkilendiği, ürün ve hizmetleri renklerin etkisiyle satın aldığını göstermektedir. Ek olarak şirketlerin çeşitli alanlarda renk değişimlerine gitmelerinin satış oranlarında düşüş veyahut artışa neden olduğu anlaşılmaktadır. Renkler yalnızca tıklanmaları etkilememektedir. Markaların tanınırlığının artması konusunda önemli bir etkisi mevcuttur. Renklerin zihinsel etkileri konusunda yapılan araştırmaları incelediğiniz zaman renklerin marka tanınırlığını arttırdığı da gözlemlenmektedir.

Siteniz İçin Renk Şeması Nasıl Seçilmelidir?

Uygulamanız ya da web siteniz için renk seçmeniz gerektiği zaman hedefinizi belirlemiş olmanız önemlidir. Hedeflerinizin bilincinde, içerisinde bulunduğunuz pazarı kavramış şekilde adım atmalısınız. Örnek vermek gerekirse seçimlerinizi kaliteli, üst düzey görüntü kalitesine sahip olan renklerden yapabilirsiniz. Bu noktada karşınıza çıkabilecek en iyi seçeneklerden birisi mor olarak bilinmektedir. Aynı zamanda hedef kitlenizi büyütmeyi düşünüyorsanız mavi rengi seçebilirsiniz. Mavi genel olarak finans ve sağlık alanında kullanılmaktadır. Böylece hassas, önemli konulara güven verici bir renk tonu olarak karşınıza çıkmaktadır.

Belirttiğimiz renk örneklerinin tümü bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak siteniz için seçeceğiniz rengin yalnızca genel sonuçlara değil, sitenizin renk kombinasyonuna da bağlı olması gerekmektedir. Siteniz için tek renkli bir tasarım hayal edebilirsiniz. Bu noktada ekranın daha çeşitli olmasını sağlamak amacıyla aynı rengin farklı tonlarını kullanabilirsiniz. Arka planda, metinde, bağlantılarda ve düğmelerde bu renkleri değerlendirebilirsiniz.

Web siteniz için renk seçimi yapmanız gerektiği zaman ise öncelikli olarak ana renkleri belirlemelisiniz. Sitenizin ana rengine karar verirken ürün ya da hizmet seçeneklerine uygun bir seçim yapmalısınız. Örnek verirsek kırmızı mutluluğu ve heyecanı simgelerken turuncu eğlenceli zamanları, dostluğu yansıtmaktadır.

Yeşil denildiğinde ilk akla gelen doğa ve temizliktir. Mor ise kaliteyi yansıtan renklerin başında gelmektedir. Ana renk seçiminizi bu tarz detaylara uygun olacak şekilde seçmenizin ardından ek renkleri inceleyebilirsiniz. Ek renkleri bir ya da iki renk olarak belirleyebilirsiniz. Seçimlerinizin ana rengi daha dikkat çekici hale getirmesine dikkat etmelisiniz. Arka plan renk seçiminizi, temel renginizden daha az dikkat çekici olarak seçmelisiniz. Yazı tipi renginizi de düz siyah renk olarak kullanmaktan kaçınmalısınız. Düz siyah yazı tipi günümüzde oldukça nadir bir şekilde kullanılmaktadır. Bundan ötürü de önerilmeyen renk seçimleri arasında yer almaktadır.

Renk Şeması Hazırlayabileceğiniz Uygulamalar Nelerdir?

Siteniz veyahut web uygulamanız için renk seçimi yapacağınız zaman uzun bir süreçle karşı karşıya kalabilirsiniz. Genel olarak doğru renk seçiminin yapılması için ince bir ayar gerekmektedir. Bundan ötürü renk şemaları sıfırdan oluşturulmaktadır. Bu işlem için kullanılan bazı web uygulamaları da bulunmaktadır. Sizler de ücretsiz renk uygulamalarını kullanarak zamandan tasarruf edebilirsiniz. Örnek verecek olursak;

·         Ambiance

Ambiance ücretsiz bir uygulama olmasının yanı sıra sizlere hazır renk paletleri sunmaktadır. Var olan renkleri kendi profilinize kaydedebilirsiniz. Aynı zamanda dilerseniz kendi renk paletlerinizi sıfırdan olacak şekilde hazırlayabilirsiniz. Sıfırdan kendi şemalarınızı elde edebileceğiniz geleneksel bir web uygulamasıdır. Ambiance web uygulamasını kullanmaya başladığınız zaman arayüzü sayesinde kolay bir biçimde ilerleyebilirsiniz.

·         Abode Color CC

Herkesin kullanımına açık olacak şekilde yayınlanan Abode araçları arasında yer alan Abode Color CC, sıfırdan renk teması oluşturmak için kullanılmaktadır. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz renk modellerini kolaylıkla bulabilirsiniz. Arayüz ilk aşamada karmaşık gelse de kullanmaya başladığınız zaman etkileyici renk seçimleri yapabileceğiniz bir uygulama olduğunu anlayabilirsiniz.

·         Paletton

Web tasarımcılarının her birinin bilmesi gereken web uygulamaları arasında Paletton olarak isimlendirilmektedir. Güvenilir bir uygulamadır ve tasarım konusunda bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından da kolayca kullanılmaktadır. Bu da yeni başlayan kişilerin zorlanmadan renk seçimlerini yapabileceği anlamına gelmektedir.

·         Oto255

Oto255 tam anlamıyla renkli bir şema oluşturmak için kullanılmamaktadır. Var olan renk şemaları içerisinde bazı küçük ayarlamalar yapabilmenizi sağlamaktadır. Web uygulamasını kullanarak tüm renk tonlarına erişim sağlayabilmeniz mümkündür. Aynı zamanda renkleri karıştırmanız, eşleştirmeniz gibi adımları da gerçekleştirebilirsiniz. Kullanabileceğiniz bir renk teması elde etme konusunda zorlandığınız zaman ise farklı bir uygulama seçimi yapabilirsiniz.

·         Color Safe

Tasarım aşamasında WCAG endişesi yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda Color Safe tercih edilen en iyi araçlardan birisidir. Bu uygulama ile başarılı bir şekilde harmanlama yapabilir, WCAG kurallarına uygun olacak şekilde renk şeması elde edebilirsiniz. Color Safe uygulamasından yardım alarak sitenize en uygun renk seçimlerinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda sitenizin herkes tarafından erişilebilir olmasını mümkün hale getirebilirsiniz.

En Çok Kullanılan Renk Kodları Nelerdir?

·         Siyah Renk Kodu

Akromatik bir renk olarak tanımlanan siyah renginin HEX kodu “#000000” RBG kodu ise “0,0,0” şeklindedir. Günümüzde lüks ürünlerin olmazsa olmazlarından biri olarak bilinen siyah renk kodu, popüler markaların logolarında yer almaktadır. Nike, Adidas, Apple gibi markalarda rastlamak mümkündür. Varlığıyla ciddiyeti, gücü ve kaliteyi ön plana çıkarmaktadır. Prestijli bir renk seçimidir.

·         Beyaz Renk Kodu

Beyaz renk kodu masumiyeti, saflığı temsil etmektedir. Hex kodu olarak “#FFFFFF” RGB kodu olarak ise “255,255,255” şeklinde kodlanmaktadır. Düzeni, konforu ve verimliliği ortaya çıkaran bir renk seçimidir.

·         Kırmızı Renk Kodu

Heyecanı, enerjiyi temsil eden kırmızı renk Hex kodu ile “#FF5733” RGB renk koduyla ise “255,87,51” şeklindedir. Sahip olduğu özelliklerden ötürü günümüzde pek çok markanın ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Kullanıcıları harekete geçirme gücü sayesinde satın almaya yönlendiren bir renk seçimidir. İncelediğiniz zaman kırmızı için farklı renk tonu kodlarının var olduğunu da görebilirsiniz. Markalar indirim ve özel günlerde de kampanyalarını kırmızı renk kodunu kullanarak duyurabilmektedir.

·         Turuncu Renk Kodu

Kırmızıyla benzer özellikler taşıyan fakat kırmızıya kıyasla daha sıcak bir renk olan turuncu pazarlama sektöründe sıkça görülmektedir. Hex renk kodu ile “FF5733” RGB renk kodu ile ise “255,165,0” olarak tanımlanmaktadır. Markalar, şirketler davet butonlarında turuncu renk kodundan yararlanmaktadır. Yine kırmızı gibi turuncunun farklı tonları için, çeşitli renk kodlarını kullanabilmeniz mümkündür.

İlginizi Çekebilir: Algoritma Nedir?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Figma nedir, temel özellikleri nelerdir, nasıl kullanılır
Figma Nedir? Figma Nasıl Kullanılır?
Yazı Fontları Nedir, neden önemlidir
Yazı Fontları Nedir?
Algoritma Nedir, ne işe yarar, Algoritma Nasıl çalışır
 Algoritma Nedir?
511 hata kodu nedir, 511 hata kodu nasıl ortadan kaldırılır
511 Hata Kodu Nedir?
-bash: /usr/bin/nano: No such file or directory Hatası Çözümü
Linux İşletim Sistemlerinde Firewall Kapatma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

444Host BLOG | © 2024 |