HEC Kodu Nedir?
Bilgisayar ve matematik bilimlerinde kullanılmakta olan Heksadesimal tanımı hec kodu olarak bilinmektedir. Bir sayı sistemi şeklinde yorumlanmasına ek olarak İngilizce karşılığı “hex” olarak tanımlanmaktadır. Heksadesimal yani hec kodu sayı sisteminde yer almakta olan sayıların toplamında on altı sembol ile temsil edilmektedir. 0 ile 9 bazı sembolleri temsil ederken A ile F harfleri bazı rakamları temsil etmektedir. Bunlara karşılık gelen rakamlar ise 10 sayısı ile 15 sayısı arasında kalan sayıları göstermektedir.
Hec Kodu tanımlamasını daha açık bir şekilde yapmak gerekirse verilerin yansıtılması amacıyla kullanılmakta olan ikili kod şeklidir. Yani Hec kodu bir kod olarak kullanılmasının yanında toplamda 16 adet sembolden oluştuğunu söylemek de mümkündür. Söz konusu kod yazımızda yer verdiğiniz değerleri temsil ederken yer verildiği bilgisayar programlarında dizili kodların olduğu da anlaşılmaktadır. Söz konusu kodlar ise bilgisayarda ne yapılması gerektiğini göstermektedir. Kullanılan kodlar aynı zamanda yörüngesiyle birlikte temsil etme amacıyla kullanılmaktadır.
Tüm bu bilgileri örnekler üzerinden aktaracak olursak, “41,42,43” şeklinde sayıların kullanılması halinde bilgisayarınız ekranına gelecek olan karakterler, “A,B,C” şeklinde olmaktadır. Bu şekilde iletim sağlanırken Heksadesimal verilerin temsil edilmesi amacıyla tercih edilen en iyi yollardan birisidir. Söz konusu yollar Heksadesimal kod ve ikili kod arasında yapılan basit ve hızlı bir dönüştürme işlemi olarak da yorumlanmaktadır. Bir örnek daha verecek olursak yazdığınız sayılar bilgisayarınızın ekranında farklı şekillerle de beraber görünebilmektedir.
Günümüzde kullanılmakta olan HEC kodu, sayının HEC formunun oluşturulmasını sağlamaktadır. Kullanılan önemli kodlardan birisidir ve matematikte yer alan sayıları temsil etmek amacıyla tercih edilmektedir. Biçimlendirme işlemini sade bir biçimde yapmasının yanı sıra HTML, CSS kodlarında renklerin belirlenmesine yardımcı olmaktadır. HTML kodları oluşturulurken kod altı HEC basamağı ile hazırlanmaktadır.
HEC Kodu Özellikleri Nelerdir?
HEC kodu, telekominasyon, ağ teknolojileri, ATM protokolleri gibi alanlarda kullanılmaktadır. Hataların tespit edilmesi, düzenlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Veri iletimi sırasında paketler içerisinde yer alan kontrollerini gerçekleştirmektedir. Hata varsa düzeltmeye giderek veri güvenliliğini sağlamaktadır. Verilerin iletilmesi sırasında hataların ortadan kaldırılması, iletişim aşamasının kesintisiz olması, doğru bir biçimde tamamlanabilmesi gibi noktalarda öne çıkmaktadır. Bu gibi pek çok yerde ise büyük bir öneminin olduğunu söylemek mümkündür.
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan birisi HEC Kodu nasıl çalışır şeklindedir. HEC kodu etkili olmasına karşın basit bir algoritma kullanılarak çalıştırılmaktadır. Söz konusu algoritma veri paketlerinin başlık kısmına eklenmekte olan bir kontrol bit dizisinden oluşmaktadır. Gönderici kısmında çeşitli matematiksel işlemler yapılarak HEC kodu oluşumu tamamlanmaktadır. Alıcı kısmında ise HEC kodu kontrol edilip başlık içerisinde bir hata olup olmadığı saptanmaktadır. Hata tespitinin gerçekleşmesi halinde sorun ortadan kaldırılmaktadır. Aynı zamanda paketin yeniden gönderimi de söz konusu olabilmektedir.
Heksadesimal kodun çalışma şekli tıpkı ondalık sisteme benzemektedir. Buna karşın ondalık sistemde yer alan 10 farklı sembole karşılık olarak HEC kodu içerisinde 16 sembol bulunmaktadır. Bu sembolleri sıralayacak olursak “0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F” şeklinde sıralamak mümkündür. Örnek olarak ondalık sistemde yer alan 10 sayısı HEC kodunda karşılık olarak “A” sayısına denk gelmektedir.
HEC Kodu Kullanım Alanları Nelerdir?
Heksadesimal kodun kullanım alanı bir hayli geniş bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan söz edecek olursak;
- HEC Kodu bilgisayarların bellek adreslerinin ifade edilmesinde kullanılmaktadır. Böylece bellek adresleme sonucunda bilgisayarınızın belleğinin farklı bölümlerine daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
- İnternet Protokol Sürüm adreslerinin ifade edilmesinde Heksadesimal sistemden yardım alınmaktadır. Böylece Heksadesimal sistemle birlikte çok daha fazla IP adresinin sağlanması mümkün olmaktadır. İnternetin büyümesi noktasında da önemli bir etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür.
- Bilgisayar programları içerisinde yer almakta olan işlemci kaynakları Hec Kodu ile ifade edilen kodlardan yararlanılarak elde edilmektedir.
- Matematikle ilgili hesaplama işlemlerinde, sanatta kullanılan altın oran hesaplamalarında HEC kodu içerisinde yer alan sayılar kullanılmaktadır.
- Bilgisayar programlama çalışmalarında kullanılmakta olan işlemci kaynakları, Heksadesimal sistemde yer alan kodlar ile yönetilmektedir.
- Web tasarım, grafik tasarım gibi farklı alanlarda renklerin kodlanması işlemi için Heksadesimal kodlardan yararlanılmaktadır. Örnek verecek olursak kırmızı rengi için “#FF0000” kodu kullanılmaktadır. Genel olarak incelendiği zaman birden fazla alanda kullanılan sayısı sistemi olan Hec Kodu teknoloji dünyasında sıkça kullanılan bileşenlerden birisi olarak yorumlanmaktadır.
Renklerde HEC Değeri Nedir?
Heksadesimal renk kodu olarak da isimlendirilen Heksadesimal kodun tanımı, koda eklenen bir renk şeklinde de yapılmaktadır. Söz konusu kodlar ile birlikte birçok mekân üzerinde istediğiniz rengi elde edip kullanabilirsiniz. Aynı zamanda tasarım çalışmalarında renkler büyük bir önem arz etmektedir. Sizler uyumsuz bir web sitesi tema renkleri kullandığınız zaman elde ettiğiniz görüntü kötü olacaktır. Ancak doğru renk seçeneklerinin kullanılması web sitenin renk ve diğer detaylarla bir bütün olarak başarılı bir görüntü sunmasını sağlayabilmektedir. Bundan dolayı bu gibi tasarımları gerçekleştirirken kullandığınız renklerin doğru olması önem arz etmektedir. Sizler kodları kullanarak bu alanlarda değişikliğe de gidebilirsiniz. Genel olarak tasarım yaparken aradığınız rengi bulmanız da normal. Rengi bulamadığınız zaman HEC kodu kullanarak tam da istediğiniz rengi elde edebilirsiniz.
Hec Kodları, günümüzde HTML kodları olarak da isimlendirilmektedir. Kullanılan bu kodlar, RGB renk kodları ile aynı çalışma sistemine sahip olmaktadır. Bu durumun temel nedeni renklerin RGB kodlarına karşılık gelmesi olarak da açıklanabilmektedir. Daha kısa bir şekilde aktaracak olursak HEC kodu, RGB renk değerini temsil edebilme özelliğine sahiptir. Bununla ilgili birden fazla örneklendirme yapılabilmesi mümkündür. Yani web siteniz için bir tasarım hazırlamak istediğiniz zaman renk kodlarından yardım alarak istediğiniz renkleri elde edebilirsiniz. Talep ettiğiniz renkleri zorlanmadan seçebileceğiniz gibi tasarıma eklemeniz de sandığınızdan kolay olabilmektedir.