Algoritma Nedir?
Algoritma, insan ya da bir bilgisayarın ilgili görevi tamamlaması, var olan bir sorunu ortadan kaldırması amacıyla takip edilen kuralları barındırmaktadır. Söz konusu kurallar oldukça büyük sorunların, karmaşık problemlerin çözümle buluşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda veri hesaplamalarının hatasız bir şekilde yapılması amacıyla da kullanılmaktadır. Bilgisayarlar da tıpkı insanlar gibi bir problemin çözümle bir araya gelmesi için ilgili talimatları takip etmektedir.
Algoritmayı yakından incelediğiniz zaman birden fazla nedenden ötürü kullanıldığını görmeniz de mümkündür. Algoritma ne işe yarar sorusuna kapsamlı bir cevap verecek olursak da ölçeklenebilirlik önemli kısımlar arasında yer almaktadır. Gerçek dünyada bir büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığınız zaman durumu seri bir şekilde analiz etmenizi sağlamaktadır. Böylece sorunun bütünün küçük parçalara ayrılması, analiz edilmesi sonucunda kolayca çözüme ulaşılmaktadır. Genel olarak bakıldığı zaman gerçek dünya problemlerinin küçük adımlara ayrılması o kadar da kolay değildir. Bir problemi kolayca küçük adımlara bölebiliyorsanız, problem uygulanabilir anlamına gelmektedir.
Algoritma, problem çözme kapasitesinin gelişmesi açısından da önemli bir yere sahiptir. Sorunun belirli bir uğraş sonucunda çözüme kavuşturulması, başka bir yöntemle de çözülebileceği anlamına gelmektedir. Algoritma ile olumlu sonuçlar almak için ise kaynakları en doğru şekilde kullandığınızdan emin olmalısınız. Doğru Algoritma seçimi, depolama ve benzeri kaynakları verimli bir biçimde kullanabilmeniz anlamına gelmektedir.
Algoritma Nasıl Çalışır?
Algoritma pek çok nedenden ötürü önemli bir kavram olarak bilinmektedir. Bilgisayar biliminde verilerin aranması, kullanıcı ara yüz tasarımlarının yapılması kadar pek çok sorunun çözümünde rol oynamaktadır. Bilgi işlem performanslarının düzenlenmesi, kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesi, verilerden yola çıkarak sonuca ulaşılmasında etkilidir. Bu da hem teorik hem de pratik açıdan büyük bir önem arz ettiği anlamına gelmektedir.
Detaylı olarak bakıldığında gerçek dünya problemleriyle karşılaştığınız zaman sorunu küçük parçalara bölmelisiniz. Böylece sorunu daha kolay bir biçimde analiz edebilirsiniz. Teorik yönlerini inceledikten sonra ise pratiğe geçebilirsiniz. Zira uygulamanın bütününde pratiğe yer vermemek, sonuca ulaşamamak demektir. Bu da algoritma incelendiği zaman teorik ve pratik düşüncenin birlikte öne çıktığı anlaşılmaktadır.
Algoritma nasıl çalışır sorusu ise sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bu soruya cevap verecek olursak algoritma üç farklı aşamaya sahiptir. Bunlar girdi, hesaplama ve çıktı olarak sıralanmaktadır. İlk aşama olan girdi, hesaplama işlemlerinin başlaması amacıyla kullanılan verilere denir. Hesaplama işlemlerinin ardından kararın verilmesi, denklemin oluşturulması sonucunda çıktı elde edilmektedir. Son aşama olan çıktı kullanıcıların karmaşık gibi görünen kararları daha düzenli bir biçimde alabilmelerini sağlamaktadır. Ayrıca bir problemde çıktı haline gelen veri, başka bir problemde girdi olarak kullanabilmek için uygundur.
Algoritmanın Avantajları Nelerdir?
Algoritmanın avantajları birden fazla seçenekten oluşmaktadır. Bunlardan birisi hızdır. Diğer bilgisayar programlarıyla kıyaslandığı zaman çok daha hızlı bir şekilde çalışmaktadır. Çalışmaların yürütülmesi için gerekli olan süre, diğer programlarla kıyaslandığında oldukça az bir yer kaplamaktadır. Algoritma diğer programlara bakıldığında çok daha doğrudur. Geliştirilmiş doğruluk özelliği sayesinde pek çok açıdan güven kazanmaktadır. Belirli görevlerde maliyetin azalmasını sağlamaktadır. Maliyetin azalmasına ek olarak iş süreçlerinin daha verimli hale gelmesinde etkili vardır. Büyük veri kümelerine kıyasla ölçeklendirme için kullanılmaktadır. Büyük verilerin hızlı bir biçimde işlenmesine yardımcı olmaktadır. Güvenlik için en uygun olacak şekilde tasarlanması da olası tehditlerden korunmanın en etkili yöntemlerinden birisidir.
Algoritmanın Dezavantajları Nelerdir?
Algoritmanın dezavantajları nelerdir sorusu da pek çok kişinin ortak sorularındandır. Detaylandıracak olursak karmaşık ve anlaşılması zor gelebilmektedir. Özellikle teknik açıdan bilgi sahibi olmayan kişilerin algoritmaları analiz etmesini zorlaştırmaktadır. Şeffaf bir yapıya sahip olması da gözlemlenen durumlar arasındadır. Ancak şeffaflık eksikliği söz konusudur. Bu da bir karara neden ve nasıl ulaşıldığının anlaşılmasının zor olabilmesi anlamını taşımaktadır.
Görevleri otomatik bir biçimde tekrarlamaya uygundur. Bu şekilde verimli bir biçimde çalışmaktadır. Ancak görevlerin gerçekleştirilmesi sırasında kişilerin iş kaybı yaşaması söz konusudur. İş değiştirme aşamasında dezavantajlarla karşı karşıya kalmak mümkündür. Ek olarak algoritma, güvenlik süreçlerinde hassas bilgilerin kaybolması, çalınması gibi durumlarla da karşılaşmanıza neden olabilmektedir. Bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız kalınması olası hallerden birisidir.
Uygulama Alanları Nelerdir?
Algoritma oldukça önemli bir yere sahiptir ve farklı alanlarda uygulanması mümkündür. Bilgisayar programlamanın yanı sıra günümüzde bilimsel deneylerde de kullanılmaktadır. Farklı pek çok alanda ise önemli bir kavram olarak görülmektedir. Detaylandıracak olursak;
- Bilgisayar programcılığında aktif olarak kullanılmaktadır. Kullanmış olduğunuz programlama dili fark etmeksizin bir problemin çözümü için kullanılmaktadır. Aynı zamanda karmaşık problemlerin akış şemasına uygun olarak çözümlenmesi aşamaların daha kolay bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır. Bilgisayarınızda 1 ile 30 arasındaki sayıları otomatik bir biçimde yazdıran bir program yazmak isteyebilirsiniz. Bu durumda bir değişken başlatmanız, her döngü sırasında 1 sayı arttırmanız gerekmektedir. Bunun için de döngünün son sayıya ulaşana kadar devam etmesi söz konusudur.
- Algoritma günlük problemlerin çözülmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Günlük hayatta hemen her problemin çözülmesi için destek almanız mümkündür. Bir tarife ulaşmak, veri hesaplaması yapmak veyahut veri hesaplaması yapmak için yararlanabilirsiniz.
- Çeşitli programlarda olduğu gibi matematik ve bilim alanındaki hesaplamalarda da kullanılmaktadır. Dilerseniz belirli bir matematik probleminin çözümü için de destek almanız mümkündür. Bunun için ise öncelikli olarak girdi almanız, sonrasında hesaplama ve çıktıya ulaşmanız gerekmektedir.
Algoritmanın Örnekleri Nelerdir?
Algoritma örnekleri içerisinde Google algoritması yer almaktadır. Arama motoru ekranında karşınıza çıkan arama çubuğuna ilgili terimleri veyahut sorguları girdiğiniz zaman sonuçlar hızla sunulmaktadır. Bu durum arama motoru algoritması sayesinde gerçekleşmektedir. Ancak kesin algoritma ve detaylar, Google tarafından sunulmamaktadır. Örnekler arasında yemek tarifleri de bulunmaktadır. Temel ilkeleri incelediğiniz zaman en uygun örneklerden birisi yemek tarifidir. Öğeler, belirli bir eylem bütününde sonuca ulaştıran girdiler şeklinde yorumlanmaktadır. Yemek için kullanılacak olan porsiyon ve kişi sayısı dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. Günümüzde aktif bir şekilde faydalanılan yemek pişirme sitelerinde de bu yöntemin kullanıldığı bilinmektedir.
Bir insanın vücut yağ yüzdesi, vücut kitle indeksinden yararlanılarak hesaplanmaktadır. Bu kısımda vücut ağırlığı, boy gibi oranlar kullanılmaktadır. Girdi ise bir kişinin ağırlığı, boyu iken çıktı ise BMI olarak tanımlanmaktadır. BMI sonucunda ise bir insanın obez, zayıf veyahut normal kiloda olup olmadığı saptanmaktadır. Son dönemlerde popüler hale gelen veri madenciliği de örnekler arasındadır. Verilerin aranması, bir araya getirilmesi ve analiz edilmesi gibi işlemler veri madenciliği şeklinde yorumlanmaktadır. Bu kısımda algoritma içerisinde makine öğrenimi, yapay zeka gibi seçeneklerden yararlanılmaktadır.
Derin öğrenme alanı olarak bilinen sinir ağı da örnekler içerisinde yer edinmektedir. Bir insan beyninin işlevlerini simüle etmesi, yeniden üretmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca çeviri, metin oluşturma, dil yardımı ve siber saldırılara karşı koruma gibi amaçlarla kullanılması mümkün olmaktadır. Kripto para birimlerinde de madencilik çalışmalarında kullanılmaktadır. Sürecin içerisinde sayıların bulunması gibi işlemlerde, bulmacalarda yer edinmektedir. Tüm bu seçeneklerden yola çıkarak da algoritmaların pek çok farklı noktada kullanıldığını söylenebilir.